Smażony ser z sosem żurawinowym – chrupiąca przekąska z płynnym środkiem

Złociste panierowane ser brie z roztopionym wnętrzem i sosem żurawinowym na białym talerzu.

Smażony ser z sosem żurawinowym to wyjątkowa przekąska, która zachwyci każdego miłośnika serów. Chrupiąca panierka skrywa płynny środek z sera brie lub camembert, a słodko-kwaśny sos żurawinowy na cydrze z brzoskwiniami idealnie dopełnia smak.

Ta potrawa wywodzi się z Normandii, gdzie serki brie przygotowywane są z niepasteryzowanego mleka krowiego. Smażony ser podawany z żurawiną to doskonały pomysł na imprezową przekąskę lub lekki obiad.

Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 5 minut
Porcje 4 osoby
Trudność Średnia
Kuchnia Francuska
Kalorie 320 kcal na porcję

Składniki

  • Ser brie lub camembert – 200 g (kroimy w cząstki)
  • Mąka pszenna – 50 g
  • Bułka tarta lub panko – 100 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Olej do smażenia – 500 ml
  • Sól – szczypta
  • Pieprz czarny – szczypta
  • Tymianek – 1 łyżeczka
  • Czosnek niedźwiedzi – 1 łyżeczka
  • Żurawina – 100 g
  • Cydr – 100 ml
  • Brzoskwinie – 1 szt.

Harmonogram przygotowania

  • Dzień wcześniej: Przygotuj sos żurawinowy i schowaj do lodówki
  • 1 godzinę przed: Pokrój ser i przygotuj panierkę
  • 15 minut przed: Rozgrzej olej w frytownicy lub na patelni

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sera: Ser brie lub camembert kroimy w cząstki o grubości 2 cm. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
  2. Panierka: Przygotuj 3 miseczki: z mąką pszenną, roztrzepanym jajkiem z solą i pieprzem oraz bułką tartą zmieszaną z tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Panierowanie: Kawałki sera obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Powtarzamy proces dla uzyskania grubszej panierki.
  4. Smażenie: W głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180°C smażymy panierowane kawałki sera przez 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru. Odcedzamy na ręczniku papierowym.
  5. Sos żurawinowy: Żurawinę, cydr i pokrojoną brzoskwinię blendujemy na gładko. Podgrzewamy na patelni przez 3 minuty.
Zobacz:  Gofry serowe z cukinią i czosnkiem - chrupiące i aromatyczne

Porady szefa kuchni

  • Temperatura: Używaj termometru do kontroli temperatury tłuszczu – idealna to 180°C
  • Panierka: Panko daje bardziej chrupiącą teksturę niż tradycyjna bułka tarta
  • Smażenie: Nie smaż zbyt długo, by zachować płynny środek w serze
  • Ser: Wybierz serki brie dojrzewające, które lepiej się topią

Podawanie

Smażony ser z sosem żurawinowym podawaj natychmiast po przygotowaniu, gdy panierka jest jeszcze chrupiąca. Ułóż kawałki sera na półmisku z miseczką sosu do maczania. Idealnie komponuje się z sałatką i kieliszkiem cydru.

Kuchnia zero waste

  • Wykorzystaj: Resztki sosu żurawinowego możesz dodać do owsianki lub jogurtu
  • Zachowaj: Niezużyty ser brie zawinięty w papier śniadaniowy przechowuj w lodówce do 3 dni

Alergeny i zamienniki

  • Bez glutenu: Zastąp mąkę pszenną i bułkę tartą bezglutenowymi odpowiednikami
  • Bez laktozy: Użyj sera bez laktozy
  • Wersja wegańska: Zamień ser na wegański camembert, a jajko na mleko roślinne z mąką
O autorze

Joanna Lewańska – pasjonatka serów z charakterem, domowej kuchni i dobrego wina.
Na plesniowe.pl dzieli się sprawdzonymi przepisami, pomysłami na deski serów i porcją kulinarnych ciekawostek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *